Oulun Lohien uimareita uintileirillä Virossa
Julkaistu: 10.03.2023 12.50

Oulun Lohien uimareita uintileirillä Virossa

Uintileiri - Viro, Keila 4.3 - 9.3


Oulun Lohien uimareista Roosa Kärkkäinen sekä IKM1-ryhmän uimareita kävivät tehokkaalla lähes 5 päiväsellä harjoitteluleirillä Viron puolella. Leripaikaksi valikoitui Keilan urheilukeskus missä mahdollisuudet laadukkaalle harjoittelulle ja palautumiselle on hyvällä tasolla. Asiat sekä olosuhteet ovat koko ajan kehittymään päin ja paikka on suosituksen takia buukattuna täyteen tälle vuodelle eri uintiryhmien, koripallojoukkueiden tai muiden lajiryhmien toimesta. Urheilukeskuksesta löytyy 8 ratainen 25m allas, koripallokentät, punttisalit ja muutama erilainen oheis-sali. Lähettyviltä urheilukentät, ulkopunttisalue sekä juoksurata ja muutenkin lähettyvien maastot sopivat palauttavaan kävelyyn tai juoksulenkkeihin. Majoitus tapahtuu urheilukeskuksen yhteydessä ja samoin myös ruokailut, ruokana monipuolista urheilijoille sopivaa ruokaa päivän kellonajasta riippumatta. Asioiden sujuvuus ja lähellä oleminen helpottaa uimareiden harjoittelua sekä leirin suorittamista suuresti. Harjoitteluleirin vaikeimmat asiat olikin varmasti aikaiset herätykset, mutta aamupala oli katettu valmiiksi ja allas sijaitsikin kahvilan välittömässä läheisyydessä. Alla hieman selitystä harjoitteluleiristä sekä päivien tärkeimpiä kohtia tai teemoja.

Matkustus uintileirille alkoi Oulun juna-asemalta lauantaina 4.3. Ensimmäinen päivä sisälsi käytännössä pelkästään matkustamista, ensin junalla Helsinkiin jonka jälkeen laivalla Viroon. Keilaan matkustaminen tapahtui helposti lähijunalla ja perillä oltiin iltaseitsemän aikoihin. Päivällinen oli jo heti valmiina jonka jälkeen saatiin lupa vielä pulahtaa ensimmäistä kertaa leirialtaaseen huolehtien matkarasituksen poistosta sekä rennosta verryttelystä. Matkustuksen jälkeen lyhyellä verryttelyllä ennen unia varmistettiin ensimmäisen kokonaisen päivän harjoittelun olevan hieman helpompaa, kun altaaseen tutustuminen on jo tapahtunut.

Urheilukeskuksen henkilökunta olivat todella ystävällisiä sekä joustavia ja muutenkin Viron uintikulttuuri on hyvin urheilijoita tukeva. Leirillä olevilla uimareilla oli miltei jokaisena harjoituksena mahdollisuus uida radoilla omaa puolta tai jopa omaa rataa. Tyhjiä ratoja sai hyödyntää eikä viiden minuutin loppuverryttelyllä yliajalla muodostunut muiden toimesta ylimääräistä pahennusta. Paikallisetkin sanoivat, että kunnioitus urheilijoita ja uimareita kohtaan on suuri eikä kuntouimareille välttämättä riittävästi uintiratoja löydy. Pyrittiin hyödyntämään leirillä mahdollisuudet laadukkaalle harjoittelulle hyvillä olosuhteilla ja allasajalla, mutta tiivistettiin tarpeen vaatiessa loppuverryttelyn ajaksi yleisöuinnin tai muiden ryhmien/seurojen määrän kasvaessa.

Leirillä uimareilla tärkein tavoite oli kehittää ymmärrystä miten päivittäisen harjoittelun yhteydessä huolehditaan altaan ulkopuolella olevista asioista. Ruokailut, levot, oheisharjoittelut ja allasharjoittelun yhdistäminen on hankalaa ja työlästä. Leirillä näistä asioista on helpompi huolehtia, mutta toivon mukaan jokaiselle saatiin oppia myös kotiin miten jatkossa voi huolehtia harjoittelun peruselementeistä. Leirin ja hiihtoloman päättyessä eteen tulee tietenkin koulunkäynti ja normaali arki, mutta on toivottavaa jatkaa siitä mihin leirille jäätiin. Harjoittelu sujui laadukkaasti, kun huolehdettiin monipuolisesta ruokailusta, levosta ja kehonhuollosta.

Allasharjoittelu oli monipuolista, tehokasta ja määrätietoista. Ensimmäisien päivien aikana tahti olikin 14 - 16km harjoittelua altaassa vauhtialueita vaihdellen. Määrää ylläpidettiin pitkälle leirin päättymiseen asti vaikka tiettyjen harjoituksien osalta muuteltiin suunnitelmaa ja kevennettiin kuormaa altaassa sekä altaan ulkopuolella. Miltei jokaisen allasosion jälkeen altaalle jäätiin venyttelemään tai tekemään keskivartaloa ennen ruokailua. Tällä varmistettiin välitön palautuminen harjoittelusta jolloin jaksamisen seuraavassakin harjoituksessa jatkuisi. Tietyt leiripäivät oli altaassa tiukempia ja uimareiden kestävyyttä koeteltiikin erilaisilla sarjoilla. Leirillä nuoremmat uivat aina heille sopivan harjoituksen ja seuramme aikuisuimari Roosa eri harjoituksen. Vaatii myös valmennuksellisesti paljon huolehtia eri ohjelmien toteutuksesta, mutta hyvin selvittiin alusta loppuun asti.

Aamuharjoittelun ja iltaharjoittelun väleillä huolehdettiin ruokailusta, palautumisesta, levosta, oheisharjoittelusta tai yhdessäolosta. Oheisharjoitteluksi valikoitui monipuolisesti keskivartalon, voiman ja yleisliikkuvuuden kehittäminen. Pyrittiin tasapainottamaan oheisharjoittelun rasitusta uintiharjoittelun yhdistämiseksi, jotta leiriltä palattaisiin ehjänä ja virkeänä takaisin. Tarpeen vaatiessa väliajalla käytiin yhdessä porukassa lähimarketeilla täyttämässä jokaisen omat välipalavarastot sekä mieluisat eväät leiripäiville. Kauppareissujen jälkeen oli uimareilla helpompi lähteä päiväunille ennen vapaa-ajan päättymistä jonka jälkeen taas leirillä harjoittelu jatkui.

Jokaisena iltana huollettiin kroppaa ennen iltarauhoittumista, nukkumista ja hiljaisuutta. Yhdessä hierontarullaus tai venyttely mahdollisti uimareiden kropan nopeampaan palautumiseen ja samalla käytiin tärkeimpiä asioita läpi tai seuraavan päivän ohjelmaa. Kokonaisuudessa leirin harjoitteluun tai muiden asioiden toteutukseen ollaan tyytyväisiä, päivät olivat pitkiä ja raskaita. Jokaisella leiriläisellä oli paljon onnistuneita harjoituksia sekä laadukkaita uintimetrejä. Nuorempien osalta kokonaismäärät olivat kärjellä 63km puolella ja Roosalla 9 uinnin jälkeen 70km. Altaassa tapahtuikin siis paljon käännöksiä altaan ollen lyhyenä, mutta kaakeleita ei tullut laskettua lainkaan altaan ollen hieman erilainen kotialtaaseen verrattuna!

Jokainen pääsi takaisin kotiin ehjänä ja varmasti omassa sängyssä yöunet olivatkin jokaiselle isoin voitto leirin päätyttyä. Alla leirimme päivän ohjelma ja kuvia leiriltä!

Herätys + aamutoimet 6:30
Aamupala ja valmist. 6:50 - 7:00
Lämmittely altaalla 7:30/7:40
Uintiharjoittelu 8:00 - 10:15
Ruokailu, lounas 11:00
Vapaa-aika
Oheisharjoittelu 14:30/14:45
Ruokailu, välipala 16:00
Lämmittely altaalla 16:30
Uintiharjoittelu 17:00 - 19:15
Ruokailu, päivällinen 19:15
Vapaa-aika, kehonhuolto
Hiljaisuus 22:00Oulun Lohet ry

Pikkukankaantie 3

90130 Oulu


puh. 040 555 0679  toimisto(at)oulunlohet.fi


Y-tunnus: 0187703-1