Seuran toimintamalli epäasialliseen käytökseen puuttumiseksi

Oulun Lohet ry - seuramme toimintatavat

Jäsenemme ovat seuramme. Urheiluseuratoiminta pitää sisällään paljon hyvin erilaista toimintaa, jossa välillä vastaan tulee haastaviakin tilanteita. Seuratoiminta koostuu lukuisista erilaisista vuorovaikutustilanteista ja tällä sivulla löydät tietoa toimintatavoistamme kiusaamis- ja häirintätilanteissa ja niiden ennaltaehkäisyssä. Kenenkään ei pitäisi kokea epäasiallista käytöstä, kiusaamista tai minkäänlaista häirintää meidän seurassamme tai missään harrastustoiminnassa.

Seurassamme arvostetaan monimuotoisuutta ja haluamme tarjota aidon mahdollisuuden uintiharrastukselle yksilön taustasta riippumatta. Edellytämme, että uimareidemme lisäksi toiminnassa mukavana olevat aikuiset valmentajista aikuisuimareihin ja huoltajiin, vapaaehtoisiin ja seurajohtoon sitoutuvat toisia kunnioittavaan käyttäytymiseen.

Kiusaamiseen ja epäasialliseen käytökseen puuttuminen ja niiden ennaltaehkäisy

Seuramme tavoite on tukea lasten ja nuorten kasvua ja kehittymistä hienon harrastuksen parissa, lapsen ja nuoren omaa tavoitteellisuutta tukien. Tuemme valmentajiamme puuttumaan kiusaamistilanteisiin ja kannustamme heitä tarvittaessa pyytämään tukea muilta valmentajilta tai seurajohdolta tilanteiden käsittelemistä varten.

Ohjeita

Ohje valmentajalle kiusaamisen ennaltahkäisyyn urheiluharrastuksessa (Väestöliitto)

Lasten ja nuorten väliseen kiusaamiseen puuttuminen urheiluharrastuksessa (Väestöliitto)

Nuori, jos kohtaat epäasiallista käytöstä:

Tärkeintä on, että puhut jollekin luotettavalle aikuiselle. Voit olla itse tai yhdessä huoltajasi kanssa yhteydessä seuran toiminnanjohtajaan (toiminnanjohtaja@oulunlohet.fi). Kaikissa häirintä- tai kiusaamistapauksissa saat lisätietoja ja keskusteluapua Väestöliiton Et ole yksin -palvelusta. Yhteystiedot puhelinpalveluun ja Chat-palveluun löydät täältä.

Kerrothan siis jollekin:

 • Urheilija, kerro valmentajalle ja/tai vanhemmallesi / huoltajallesi - älä jää yksin.
 • Vanhempi / huoltaja - kerro valmentajalle tai seuran toiminnanjohtajalle - älä jää yksin.
 • Valmentaja, jos kaipaat apua haastavien tilanteiden käsittelyyn, kerro toiminnanjohtajalle tai toiselle valmentajalle - älä jää yksin.

Jos et tiedä, keneen olla yhteydessä, voit aina ottaa yhteyttä seuran toiminnanjohtajaan: toiminnanjohtaja@oulunlohet.fi, 045-1957383 tai seuran puheenjohtajaan, yhteystiedot löydät täältä. Lisäksi voit jättää anonyymin, eli nimettömän viestin lomakkeella, jonka löydät tämän sivun lopusta.


Toimintamallimme

Joskus ennaltaehkäisevät toimenpiteet eivät ole tarpeeksi ja epäasiallista käytöstä tapahtuu. Jokaisen tapauksen otamme vakavasti ja käsittelemme luottamuksella, niin toivottaessa, myös anonymiteetistä huolehtien. Tapaukset voivat olla erilaisia, mutta on tärkeää aina kertoa jollekin, jotta asioihin voidaan puuttua. Haluamme seurana olla myös valmentajiemme tukena ryhmän sisäisten haastavien tilanteiden käsittelyssä, tai jos he itse kokevat tulleensa väärin kohdelluksi.

 • Otamme jokaisen tapauksen vakavasti.
 • Käsittelemme tapaukset tarvittaessa ulkopuolisten aikuisten läsnäollessa luottamuksellisesti sekä kaikkia osapuolia kuunnellen.
 • Tuemme valmentajiamme nuorten keskinäisten tapausten käsittelyssä. Tarvittaessa otamme käsittelyyn mukaan ulkopuolisen henkilön.
 • Kuulemme tilanteissa aina molempia / kaikkia osapuolia.
 • Kurinpidollisista toimenpiteistä seurassa vastaa johtokunta.
 • Kaikkia urheilijoita, valmentajia, vanhempia ja seuratoimihenkilöitä on kohdeltava tasa-arvoisesti ja kunnioittavasti.
Lisäksi panostamme ennaltaehkäisyyn kannustamalla kaikkia valmentajiamme suorittamaan Olympiakomitean Vastuullinen valmentaja -verkkokurssin ja Väestöliiton Et ole yksin -palvelun tarjoaman verkkokoulutuksen valmentajille ja muille seuratoimijoille. Valmentajiamme ohjeistamme toimimaan ryhmiensä kanssa seuraavasti:
 • Ryhmän pelisäännöt - valmentajien johdolla ryhmille luodaan pelisäännöt, jotka on lasten ja nuorten kanssa yhdessä tehdyt.
 • Ryhmien vanhempainillat - säännölliset, vähintään kerran kaudessa (syksy+kevät) tapahtuvat vanhempainillat ryhmän kesken - se, että opitaan tuntemaan toisiamme, lisää avoimuutta ja parantaa keskustelua.

Toimenpiteissämme hyödynnämme Et ole yksin -palvelun toimintaohjeita seuralle. Lasten ja nuorten keskinäisissä tilanteissa olemme tarvittaessa yhteydessä vanhempiin - lievemmissä tapauksissa tilanteeseen puuttuminen välittömästi lasten kanssa keskustellen, voi toimia kaikista parhaiten. Kurinpidollisista toimenpiteistä seurassa vastaa seuran johtokunta. Toiminnanjohtaja tiedottaa seuran johtokuntaa hänelle tulleista yhteydenotoista.


Väestöliiton Et ole yksin -palvelu

Väestöliiton Et ole yksin -palvelusta voi lukea lisätietoa aiheesta valmentajana, urheilijana, vanhempana ja muutenkin seuratoimijana. Palvelusta löytyy mm. Chat, jossa voit keskustella ulkopuolisen kanssa kokemuksistasi ja ajatuksistasi.


Anonyymi "postilaatikko" Oulun Lohien toiminnassa mukana olevilla