IKM 2022 - Kilpailuraportti
SeuraJulkaistu: 17.06.2022 13.39

IKM 2022 - Kilpailuraportti

Oulun Lohet IKM-mestaruusuinneissa 2022!

Kaikki seurat Suomesta kokoontuivat Oulun uimahallille kilpailemaan viikonlopun kovatasoisessa kilpailuissa kolmen päivän ajan. Yhteensä yli 1500 kilpailustarttia ja 385 uimaria kilpailevat arvokilpailu mitaleista sekä mestaruuksista. Helpolla ei pääse missään lajissa, mutta Oulun Lohet ottaa haasteen vastaan ilomielin kotihallissaan.

Perjantai aamujakso

Kilpailuiden ensimmäinen päivä sekä jakso on aina vaikein, seurallamme oli jokaisessa yksilölajissa edustusta, ja päästiin heti kokeilemaan miltä palkintopalli tuntuu arvokilpailuissa!IKM-uinnit 2022 avattiin tuttuun tapaan tyttöjen 100m Rintauinnilla, seurastamme oli tässä lajissa vahva edustus ja 5 uimaria päästettiin irti kilpailemaan. Iinu Tiainen, Ellen Krüger, Noora Tuominen, Maija Leinonen ja Kaisa Keränen avasi kilpailut hienoilla uinneilla. Hienointa tästä lajista teki sen, että seuramme uimarit (Iinu Tiainen ja Ellen Krüger) pääsivät heti mitaleiden huumaan. Iinu sijoittui lajissaan toiseksi ajalla 1:16.00 ja Ellen Krüger sijoittui kolmanneksi, parantaen omaa henkilökohtaista pitkänradan ennätystään 2,03 sekuntia! Onnittelut tytöille mahtavista uinneista ja mitalitilin avaamisesta!

Seuraavaksi päästettiin seuramme poikauimarit altaaseen, vuorossa olikin 200m Sekauintia. Jeriko Helanen, Simon Hiltunen ja Ahti Kotila kilpailivat kaikki P-13 sarjassa. Kolmesta kilpailustartista kaksi uudella ennätyksellä on positiivinen alku kilpailuille. Jeriko raivasi itsensä toiselle sijalle tässä kovatasoisessa kuumassa erässä, kaikki jätettiin altaaseen ja ennätystä paranneltiin 2,96 sekuntia. Simon paranteli omaa ennätystään hienosti 6,03 sekuntia - loistavaa! Onnittelut pojille hyvästä kilpailun avauksesta ja Jerikolle mitalitilin avauksesta!

Sprinttiperhosessa (50m Perhosuintia) ja ainoastaan Iinu Tiainen uimassa, Iinu paranteli omaa ennätystään hienosti - kirjaen oman uuden ennätyksensä 31,17 - pian uudelle sekuntiluvulle!

Kilpailujakso päätettiin matkureiden taistoon 800m Vapaauinnilla. Uimareita meillä altaassa oli neljä (Minja Yli-Tainio, Ellen Laine, Pinja Niskanen ja Aava Näykki). Aava paranteli hienosti omaa pitkänradan ennätystään, kaikilla uimareilla selvästi jännitystä ilmassa tässä kovassa kestävyyslajissa ja se varmasti vaikutti suoritukseen - nyt vain seuraavaa lajia kohti ja omaan tekemiseen usko!
Jatketaan urakointia iltajaksossa - tsemppiä Lohet!

Perjantai iltajakso

Ensimmäinen kilpailujaksolla jatkettiin vahvalla suorittamisella seuran uimareiden toimesta, selvästi nälkäisempää ja rennompaa uintia jokaiselta.
Kilpailujakso avattiin jälleen kerran mitalisuorituksella, vuorossa oli Jeriko Helasen 100m Rintauintia toinen sija! Jeriko paranteli omaa ennätystää hienosti 1,23 sekuntia - vielä tämä toinen sija kääntyy kultaisemmaksi! Lajissa oli myös mukana Ahti Kotila & Simon Hiltunen, Ahti jatkoi vahvoja uintejaan iltajaksossakin parantaen omaa henkilökohtaista pitkänradan ennätystä 1,79 sekuntia - huippu vedot kaikilta jätkiltä!

Vuorossa oli raastava 200m Sekauintia, aamulla poikien uinnit ja iltajaksossa taas tyttöjen. Lajissa uivat Minja Yli-Tainio sekä Ella Lyytikäinen "kylmissä erissä". Ella nousi oman ikäluokan sijoituksesta 20 sijalle 7, saavuttaen hienon pistesijan seuralle. Uintisuoritus oli samalla reilu ennätys, parantaen omaa pitkänradan ennätystä 6,43 sekuntia - hienoa Ella!

Toista kilpailujaksoa jatkettiin sprinttimatkoilla, pojilla edessä 50m Perhosuintia ja tytöillä 50m Vapaauintia. Alexey Savelyev ui täpärästi lähelle omaa ennätystään 28,44 ja Lotta Janhunen avasi omat kilpailunsa ennen viestikomennuksia ajalla 29,77.

Poikien vuoro oli urakoida matkureiden vapaauintimatkaa (800 Vapaauintia) ja kaksi Oulun Lohien uimaria saavuttivat hienosti pistesijat talteen! Jeriko Helanen ja Ahti Kotila molemmat uivat P-14 kuumassa erässä, molempien ennätykset parantuivat reilusti. Jeriko kuitenkin unohti aikaisemmat kakkos-sijoitukset ja tuli maaliin reilulla voitolla aikaan 9:13,12 - parantaen omaa ennätystään 16,33 sekuntia. Ahti paranteli omaa ennätystään 6,90 sekuntia sijoittuen kilpailuissa kuudenneksi - onnittelut Jerikolle & Ahtille, tukijoukoille sekä valmentajille!

Toinen kilpailujakso päätettiin jännittäviin viestiuinteihin. Tyttöjen vuoro 4 x 100 Vapaauinti viesti. Kaksi joukkuetta altaassa (Oulun Lohet 1 - Lotta Janhunen, Ellen Laine, Pinja Niskanen, Kaisa Keränen / Oulun Lohet 2 - Minja Yli-Tainio, Silja Sipovaara, Enni Alatalo, Aava Näykki). Kaikilta hienoa venymistä ja vahvaa suorittamista, seuraavassa viestissä vieläkin nopeammin!

Nyt katseet kohti seuraavaa lajia sekä jaksoa, uimareille hyvää ruokaa, lepoa ja makoisat yöunet niin jatketaan vahvaa suorittamista seuraavinakin päivinä!
Vanhemmille seuravaatteet päälle ja hallille kannustamaan!

Lauantai aamujakso

Ensimmäisen kilpailupäivän jälkeen viidennestä sijoituksesta pistetaulukossa, sekä kuudennesta sijalta mitalitaulukosta on hieno jatkaa kohti seuraavaa kilpailujaksoa.
Kolmannessa kilpailujaksossa, lauantaina aamuna edessä oli 12 henkilökohtaista starttia ja seuramme uimarit jatkoivat vahvaa suorittamista, jonka ansiosta palkintokorokkeelle jatkettiin kiipeämistä!

Jakso aloitettiin raastavalla ja pitkällä rintauinnin matkalla (200m RU). Altaaseen päästettiin 5 päättäväistä tyttöä (Iinu Tiainen, Ellen Krüger, Noora Tuominen, Kaisa Keränen ja Maija Leinonen). Kaikilla hienosti eteenpäin vievää uintia, osalla suurempi väsymys eiliseltä osalla ei. Kaisa paranteli omaa pitkänradan ennätystään pitkästä aikaa, Maijalla ja Nooralla jäi loppukiristä hieman vajaaksi oman uuden ennätyksen kirjaaminen - käännetään tämä vielä voitoksi sunnuntain sprinttirinulissa (50m). Nooralla kuitenkin ansaittu pistesijoitus kovassa lajissa! Pitkässä rintauinnin matkalla Iinu paranteli hienolla uinnillaan pitkänradan ennätystään 3,88 sekuntia ja sijoittui ensimmäiseksi! Samassa kuumassa erässä nähtiin kuitenkin suruakin, kun Ellen jäi valitettavasti ilman virallista aikaa, vaikka kilpailuissa olisikin ollut kolmannella sijalla uudella ennätyksellä - ei hätää, urheilussa sattuu ja tapahtuu. Onnittelut tytöille uinneista, tukijoukoille ja valmentajille!

Kilpailujaksoa jatkettiin sprinttimatkoilla, 50m Selkäuintia edessä ja altaassa nähtiin (Aava Näykki, Ellen Krüger ja Noora Tuominen). Ellenillä ja Nooralla selvästi edellinen laji painoi kropassa ja jäi vaivaamaan keskittymistä. Kuitenkin kaikilta hienoa yrittämistä tässä nopeassa lajissa, Aava ansaitusti paranteli omaa pitkänradan ennätystä 1,69 sekuntia - hymy näkyi kasvoilla!

Seuraavaksi luvassa kaikkien suosikki, perhosuinti! Tyttöjen 100m PU, ja altaaseen kaksi nuorta hurmuria. Ensiksi Iinu Tiainen edellisen lajin kultamitalin fiiliksissä lähti avoimin mielin yrittäen parantaa omaa sijoitustaan ja ennätystään. Kisa alkoi hienosti, mutta maalissa uusi ennätys oli vain muutaman sadasosan päässä. Ella Lyytikäinen oli oman ikäluokan (T-14) kuumassa erässä, missä taso oli lähtölistoilla todella tasainen ja tiukka. Kuitenkin valmistautuminen on sujunut hienosti ja sijalta 7 nousu palkintopallille kolmannelle sijalle on ansaittu tulos! Ennätys parantui tällä matkalla 2,13 sekuntia ja mitalitili avattu! Onnittelut Ellalle ja tukijoukoille.

Jeriko Helanen ja Ahti Kotila urakoivat 400m Vapaauintia molemmat uuteen ennätykseen, Jeriko hurjasteli lajin uuteen pitkänradan ennätykseen selvällä marginaalilla 6,09 sekunnilla. Ensimmäisestä käännöksestä lähtien ensimmäisenä maaliin asti kapellimestarina, ansaittu kultamitali! Ahtilla upeaa yrittämistä jaksosta toiseen ja jälleen uusi ennätys, sijoituksellisesti sijalle 9!

Nyt välissä lepoa, ruokaa ja valmistautumista seuraaviin lajeihin. Kolme hienoa kilpailujaksoa edessä ja upeat uinnit ei varmasti ole ohitse!

Lauantai iltajakso

Kaksi päivää takana - huomenna jatkuu!
Selvästi väsymystä ilmassa ja huolimattomia virheitä. Näistä otetaan opiksi ja jatketaan vahvalla suorittamisella heti viimeisen kilpailupäivän aamujaksossa!
Neljännessä jaksossa kuitenkin useita uusia ennätyksiä, hienoja venymisiä ja pistesijoituksia!

Jakso avattiin 400m Sekauinti matkalla, jossa Oulun Lohet edusti kahden uimarin voimin. Pinja Niskanen aloitti uinnin vahvasti hyvällä tekemisellä vaikka uusi pitkänradan ennätys jäi hieman haaveeksi. Ella Lyytikäinen oli seuran toinen edustaja oman ikäluokan kuumassa erässä (T-14), Ella nosti omaa lähtösijoitusta hienosti ja paranteli omaa ennätystään 3,40 sekuntia - tästä on hyvä jatkaa kohti seuraavaa päivää!

Seuraavana ohjelmassa oli 100m Selkäuintia ja altaaseen päästiin neljän pirteän tytön voimin (Minja Yli-Tainio, Aava Näykki, Ellen Krüger, Silja Sipovaara). Aava ja Ellen paranteli omaa ennätystään yli sekunnilla joten selvästi pito paranee kisojen edetessä! Vielä viimeinen kilpailupäivä edessä, tsemppiä tytöille!

100m Vapaauinneissa poikien sarjassa molemmat osallistujat Ahti Kotila sekä Jeriko Helanen paranteli omaa pitkänradan ennätystä tässä sprinttimatkalla. Näissä lajeissa pienet asiat vaikuttavat lopputulokseen suuresti, mutta silti uusiin ennätyksiin täytyy olla tyytyväinen. Jeriko saavutti itsellensä pistesijoituksen jääden täpärästi mitalista, vain 2 sadasosaa!

Tyttöjen seuraavassa lajissa (200m Vapaauintia) Oulun Lohet edusti kolmen uimarin voimin. Ellen Laine, Pinja Niskanen ja Minja Yli-Tainio lähtivät jokainen rohkeasti liikkeelle, alle oman pitkänradan ennätyksen väliaikojen perusteella, mutta kiikariin jäi kuitenkin uudet viralliset lukemat. Minja ja Ellen saavutti hienosti pistesijoitukset omissa kuumissa erissä!

Jakson viimeisessä henkilökohtaisessa kilpailustartissa (200m PU pojat) osallistujia nähtiin altaassa kolme. Jeriko Helanen, Tuomas Pääaho ja Alexey Savelyev. Jokaisella vahvaa tekemistä altaassa, Alexeylla rohkea kilpailun aloitus ja Tuomaksella hieno uusi ennätys loppukirin tiukan loppukirin ansiosta! Jeriko otti itselleensä oman paikan ykkös-sijalta ja rikkoen uuden kilpailuennätyksen P-14 ikäsarjassa kirjaen ajan 2:19,40. Tuomas sijoittui P-14 sarjassa viidenneksi, parantaen omaa ennätystä 2,82 sekuntia. Onnittelut pojille! Kaikki pojat ansaitusti pistesijoituksille (Top 8)!

Kahden kilpailupäivän jälkeen Oulun Lohet on pistesijoituksissa seurana neljäs. Hienoa työtä kaikilta, jatketaan huomenna!

Sunnuntai aamujakso

Viimeinen kilpailupäivä, ihanaa! Aamujaksossa tahmeaa suorittamista henkilökohtaisissa starteissa vaikka yritystä kaikilla oli!

Jakso avattiin poikien 200m Rintauinnin matkalla, missä Ahti Kotila ja Simon Hiltunen lähti rohkeasti liikkeelle, mutta matkan loppupuolella vaikeudet kasaantuivat. Yritystä oli molemmilla runsaasti, mutta selvästi pitkä viikonloppu veroittaa viimeisen silauksen.

Tyttöjen 200m Selkäuinnin matkalla kolme hymytyttöä altaaseen, Silja Sipovaara, Aava Näykki ja Ellen Krüger - kaikilla rohkea aloitus ja Aavalla upeasti pitkänradan ennätystä parani yli 5 sekuntia! Kuitenkin kaikkien tyttöjen parhaan saavutuksen nappasi Silja sijoittuen T-15 sarjassa kuudennelle sijalle, kaksi pykälää korkeammalle lähtölistojen perusteella! Tämä suoritus antaa varmuutta tulevaan ja kohti seuraavia lajeja sekä kilpailuja!

Seuraavaksi päästettiin perhostelijat veteen, poikien 100m Perhosuinnissa riitti jännitystä maaliin asti molemmissa kuumissa erissä. P-14 sarjassa Jeriko Helanen paranteli omaa ennätystään ja sijoittui kovassa kilpailussa toiseksi - onnittelut Jerikolle! P-15 sarjassa todistettiin Alexeyn kovaa kuntoa, ennätys parani reilusti ja kuumassa erässä sijoittuminen kolmanneksi, valitettavasti "kylmästä" erästä kolmannen sijan nappasi Raision uimari.

Perhostelijoiden jälkeen altaaseen hyppäsi 400m Vapaauimarit, Minja Yli-Tainio, Pinja Niskanen ja Ellen Laine. Ellen sijoittui kovassa kilpailussa hienosti kuudenneksi!

Jakso päätettiin upeaan venymiseen viestiuinnissa. Tyttöjen 4 x 100 Sekauinti viestissä riitti tuloksien tarkistamiseen asti draamaa ja jännitystä. Oulun Lohien 1 joukkue (Aava Näykki, Iinu Tiainen, Ella Lyytikäinen, Ellen Laine) suoritti jokaisen osuuden hienosti alusta loppuun asti, kuuman erän aikana sijoitus kävi kahdeksannella sijalla, mutta matkan edetessä sijoitus vain parani. Tuloksien virallistamisen jälkeen Oulun Lohet sijoittui upeasti kolmannelle sijalle, kilpailuiden ensimmäinen viestimitali. Onnittelut tytöille!

Kilpailuissa edelleen pistetaulukossa neljännellä sijalla, yksi jakso edessä ja paljon huippu-uinteja luvassa! Tule hallille tsiigaa!

Sunnuntai iltajakso

Viimeinen jakso, täynnä väsyä, haastavia lajeja, mutta silti uskoa omaan tekemiseen!
Ensimmäisenä lajina vuorossa poikien 400m Sekauintia, missä Ahti Kotila ja Simon Hiltunen lähti rohkeasti viimeisen jakson kunniaksi haastamaan omaa aikaansa ja sijoitusta. Molemmat paranteli omaa pitkänradan ennätystään reilusti, ja Ahti sijoittui lajinsa kuudenneksi, lähtien sijoitukselta 13. Simon päätti kilpailu-urakkansa viimeiseen henkilökohtaiseen starttiin hienolla ennätyksellä.

Seuraavaksi vuorossa tyttöjen rintauinnin sprinttimatka (50m RU). Runsas määrä Oulun Lohien uimareita altaassa (Iinu Tiainen, Ellen Krüger, Maija Leinonen, Kaisa Keränen, Noora Tuominen, Pinja Niskanen). Pinja saavutti itsellensä uuden pitkänradan ennätyksensä, ja Ellen sijoittui hienosti kilpailun kuudennelle sijalle. Iinu kruunasi kilpailunsa lajin voittoon - onnittelut tytöille uinneista ja kilpailuiden päätöksestä!

Tyttöjen 100m Vapaauinnin matkalla Ellen Laine sijoittui kilpailun kahdeksannelle sijalle, nousu kymmeneltä sijalta pisteille kylmästä erästä, hienoa!
Poikien 200m Vapaauinnissa Ahti Kotila sekä Jeriko Helanen jatkoi vahvaa suorittamista altaassa, Ahti kruunasi kilpailunsa seitsemännellä uudella ennätyksellä ja Jeriko uuteen ikäkausimestaruuteen P-14 sarjassa. Onnittelut pojille kilpailu-urakan päätöksestä!

Tytöt päästettiin altaaseen jälleen kerran tässä tiukassa viimeisessä jaksossa, perhostelijat Ella Lyytikäinen sekä Silja Sipovaara lähtivät urakoimaan 200m Perhosuintia, lajina erittäin haastava ja raskas! Molemmat neitokaiset paranteli omaa pitkänradan ennätystään reilusti ja saavuttivat kunnialla upeat sijoitukset. Silja nousi sijalta 11 sijalle 8, parantaen omaa pitkänradan ennätystään 6,82 sekuntia ja maalissa näkyikin pirteä hymy kasvoilla! Ella saavutti itselleensä kolmannen mitalin kilpailuista sijoittuen toiseksi T-14 sarjassa. Ennätys parani 3,68 sekuntia. Onnittelut tytöille uinneista!

Näin kilpailut saatiin maaliin hienosti. Lukuisia uusia ennätyksiä, mitaleita ja pistesijoituksia. Runsaasti oman sijoituksen nostamisia kolmen päivän ajan ja seurana Oulun Lohet sijoittui pistetaulukossa neljänneksi 159 pisteellä, sekä mitalitaulukossa neljänneksi yhteensä 14 mitalilla. Onnittelut kaikille uimareille, tukijoukoille sekä valmentajille. Tästä jatketaan kohti NSM/SM kilpailuja!